Menu Luk
annonce

501_Ukulele ofte stillede spørgsmål

Ukulelen – kan alle det?

Er jeg for gammel til at lære at spille ukulele?

Har du fem fingre på hver hånd som sidder på to arme, er du et langt stykke af vejen. Kan du selv styre dem og har du lysten, så kan du lære at spille ukulele om du er 5 år eller 99. Med vilje når man langt. Ukulele er også forholdsvist overskueligt.

for gammel til at spille ukulele - aldrig

Hvor hurtigt lærer jeg at spille en sang?

Er du et naturtalent eller meget lærenem, heldig eller meget ivrig for at komme igang. Så er der ikke langt til din første sang. Med lidt koncentration kommer du hurtigt til at spille en nem sang efter en uges tid. Det er dog forskelligt fra person til person.

Hvor tit skal jeg øve?

Øvelse gør mester! Gentagelser er din ven, hvis du spiller en gang om ugen. Så tager det dobbelt så lang tid at blive god, som hvis du istedet øver to gange om ugen. Det vigtigste er at du har glæden med i det, så bliver det hele meget nemmere. Så kan man jo øve så meget man orker, bare pas på ømhed og vabler, de kan give dig en lang ufrivillig pause fra øvelokalet.

gentag øvelserne

Hvor mange akkorder skal jeg kunne?

Til at starte med skal du selvfølgelig ikke kende dem alle, det er fint at ligge ud med tre akkorder i starten, og derfra bygge på. Det bedste er at kunne spille de akkorder du har lært, helt perfekt. Så bliver de næste også nemmere at lære.

G akkorden ukulele GCEAC# akkorden ukulele GCEASkal mine fingre gøre ondt?

I starten, ja. Du skal selvfølgelig ikke spille til fingrene falder af, så hvis du er på grænsen til at flænse hele hånden op, eller der er en antydning af vabler, så skal du helt sikkert holde en pause.

Et par gode råd: Sørg for at du ikke får sår og vabler (så skal du hele, før du kan spille igen), og sørg for at dine fingre er tørre, da din hud har nemmere ved at krakelere når de er fugtige/våde.

smerter i fingeren

Kan jeg spille rock på ukulele (eller jazz, eller country)?

Man kan spille alt slags musik på ukulelen, du får selvfølgelig bare ikke den samme oplevelse ud af det. Alle sangene får istedet den Hawaii-lyd man forbinder med ukulelen. Men det bliver svært at holde et “rock-publikum” på tæerne hvis du stiller dig på scenen med din ukulele.

Hvorfor er der ikke meget med rytme i opstarten?

Det er kun muligt at spille gode og konsistente rytmer hvis du kan dine akkorder, du ser ikke Kim Larsen sidde og kigge på sin venstre hånd når han skifter imellem D og A-akkorden, imens der kommer en frygtelig pause i rytmen, fordi han ikke lige kan huske hvor han skal placere pølserne på gribebrættet. Desuden kan stort set alle sange, spilles i mange forskellige slags rytmer.

Så vi kan konkludere at du skal have styr på dine skift imellem akkorderne, inden du kan mestre diverse rytmer.

Kan man spille med lange negle?

Den hånd du tager akkorderne med skal helt sikkert være så negle-fri som muligt. Så ødelægger du ikke gribebrættet og det er nemmere at komme til strengene. Den hånd du derimod spiller med, kan du sagtens have lange negle på, det kan nærmest gå hen og blive en fordel da neglen er tyndere end hele fingeren.

lange negle spille guitar

Venstrehåndet – fungerer det på en ukulele?

Du kan enten lære at spille som en højrehåndet, eller du kan simpelthen bare vende ukulelen til den anden side, og lære at spille strengene på hovedet. Ellers er der også den mulighed at du kan sætte strengene omvendt på. Nogle modeller er også lavet til venstrehåndet, så sådan en kan du også bare købe.

Kejthåndet eller ej, alle har retten til at blive en stjerne!

Kan jeg tage akkorderne på flere måder?

Selvfølgelig kan du det, de er jo bygget op af forskellige toner som ligger flere steder på gribebrættet. De nemmeste er bare tit dem du ser i bøger og på nettet. Men ellers kan du finde alternativer i Myjam’s akkordbibliotek

Hvornår skal jeg gå videre til næste trin?

Hvad vil du med dit spil, kan du så spørge dig selv om.. Vil du specialisere dig i noget særligt, jamen så hold fokus på det. Vil du derimod kunne lidt af det hele, så gå videre når du føler dig lidt sikker i det du har lært, og vigtigst af alt, kan huske hvad du har lært. Der er ikke nogen opskrift på det. Ligesom med boller i karry må du smage til, og i visse tilfælde er nogen tilfredse med at det ikke smager af meget, hvor andre skal have det serveret som mormor lavede det.

Følg dit eget tempo, og mærk efter om du har lyst til at lære noget nyt.

Skal jeg kunne læse tabs eller noder?

Ja det skal du hvis du skal uddannes inden for musikkens verden. Skal du spille imens i sidder rundt om familiens bålsted, så tror jeg de er pænt ligeglade med om det er den rigtige oktav. Så hvis du ikke skal være den næste Bach, så tag det som det kommer. Der er en tid til alt.

læse noder


Skriv et svar

annonce