Menu Luk
annonce

508_Plekter eller ej?

For og imod plekteret, til ukulele?

Der er gode grunde til at lade være med at bruge plekter når du spille ukulele.

Det lyder som om man spiller guitar, dog en lille dårlig guitar. Dermed sagt, kan du lide lyden med plekter, er der selvfølgelig ingen der skal stoppe dig.

Begrænset muligheder, på en ukulele spiller man meget med rullende bevægelser, eller det er ihvertfald charmen ved det. Det er svært at udføre denne teknik med andet end fingrene

Du kan ødelægge ukulelen, hvis du har fået fat i et stort hårdt plekter, kan du også ødelægge din ukulele, da det kan gå ind og ramme kroppen på instrumentet.

Dog kan der også være fordele ved at spille med plekteret.

Tynd hud, hvis du har tynd hud på dine fingre eller er et barn, kan du skåne dine fingre ved at bruge plekter. Det er dog anbefalet at vænne dine fingerspidser til at spille.

Picking, altså fingerspil, kan det være en fordel hvis du har tålmodighed til at lære at spille med tommel-plekter. Altså plekteret der sidder rundt om tomlen og et omkring pegefingeren.

Effektfuldt, der findes et hav af plekter, derfor giver de også forskellige lyde. Prøv dig endelig frem med nogle forskellige.

Hvilket plekter?

Der er et plekter til alt. Der findes også plekter der skåner din ukulele, og som er rent faktisk er lavet til ukulele-spilleren. De er lavet af filt, måske med noget plast indeni, som holder plekteret “stift”.

Skal du bruge de hårde som er lavet af plast, kan det være en ide at file det mindre, eller købe de helt små, så du undgår at ramme andet end strengene.

plekter af filt til ukulele

Plekterets hårdhed/tykkelse

Dette område er som ovenstående en smagssag, du får en højere og mere kantet lyd, hvis du bruger de almindelige plekter, som også bruges til guitar. Hvis du så istedet spiller med plekter der er egnet til ukulelen (af filt), så får du en blødere lyd, som hvis du spiller med fingrene.

Derudover kan dem der er lavet af læder eller gummi, være et fint alternativ.

Hvilken størrelse og form skal plekteret have?

Prøv dig frem. Vi har ikke de samme størrelse hænder og fingre, derfor er det svært at sige hvad der er bedst, måden du spiller på kan også have en effekt, derfor er det vigtigt at prøve lidt forskellige, hvis du ikke vælger at spille med dine nøgne fingre

Hvordan holder jeg plekteret?

Nedenfor kan du se en nogenlunde hvordan et plekter skal holdes.

Det første billede viser hvordan plekteret hviler på pegefingeren, og på det andet billede hvordan du holder fast med tommelfingeren. Du kan efter smag lade tommelfingeren flugte med plekteret så du kommer mere lige på ukulelen. Men som udgangspunkt er det ovenstående fint.

Herunder finder du et par links til et plekter der egner sig til ukuleleEt læderplekter skåner din ukulele, lyden må du selv vurdere om er god.
fin det her hos gear4music.dk
Plektre af filt finder du hos thomann.de Disse er lidt “blødere” at spille med en læderplekteret, igen skal man prøve sig frem med lyden. men denne skåner også din ukulele.


Skriv et svar

annonce