Menu Luk
annonce

503_Hvilken ukulele skal jeg købe

Hvilken ukulele skal jeg vælge?

Forslag til køb finder du nederst på denne side, eller tjek Myjam’s shopping-side ud nu.

Hvilken “model” kan man vælge?

Vi tager udgangspunkt i at der er tre slags ukuleler at vælge imellem, så hvilken en passer til dig.

  • Sopran

  • Concert

  • Tenor

Lad os sammenligne dem på nogle forskellige parameter.

Hvor spilbar er den enkelte ukulele

Da du kan få alle tre ukuleler i nogenlunde de samme materialer, afhænger det mest af hvad du føler bedst for. Jo flere penge du ligger i en ukulele, desto bedre skulle den også gerne blive, ihvertfald lydmæssigt. Det optimale er at prøve dig frem i den lokale “musik-butik”. Man kan jo sagtens sætte nogle lækre, dyre strenge på en semi-billig ukulele.

Så er der selvfølgelig lyden som de forskellige modeller giver. Sopranen, som er den mest almindelige, er den lyd man mest forbinder med en ukulele. Den får man mest “hawaii-lyd” ud af, det kan dog også blive for lyst i tonen.

Derimod Concert’en giver dig en lidt fyldigere lyd, men samtidig de høje toner som sopranen.

Den sidste som er Tenor, der får du en lækker fyldig lyd, hvor den ikke “skriger” så meget som de to andre. Den er specielt god hvis du vil udøve fingerspil, da den har det største gribebræt og dermed højere toner i arkivet.

hvilken ukulele skal jeg købe

Langt fra streng til gribebræt “The Action”

Som på mange andre strengeinstrumenter sidder der på stolen (der hvor strengene er “bundet” fast på kroppen af ukulelen) en lille indsats, tit i hvid, som du kan pille ud når strengene er taget af, og slibe ned på bagsiden. Så kommer strengene tættere på ukulelen og gribebrættet, og så er de nemmere at trykke ned.

Hvis man vil undgå ovenstående, skal man selvfølgelig bare købe en ukulele, hvor strengene allerede sidder tæt, så op ad sofaen og kom ud og prøv de forskellige ukuleler

strengene er svære at holde nede

Hvilken stilart på ukulelen!

Som med alt andet kan man jo altid spille de forskellige stilarter på alle instrumenter, men lyden kommer ikke til at få publikum til at tænke på rock når du spiller Guns n’ Roses på din ukulele. Men derimod en hyggelig version af sangen istedet, afhængig af hvordan du spiller rytme og hvor hårdt du slår strengene an. Man kan jo altid finde inspiration på youtube.

Den dyre eller den billige ukulele?

Det kan næsten aldrig betale sig at købe den billige af noget som helst, medmindre man selvfølgelig er ligeglad med kvaliteten af lyden. Er du ikke sikker på du har tålmodigheden til at lære at spille, kan den billige være god nok. Men der er jo ingen skade sket hvis du køber en lidt dyrere en, for man kan altid sælge den igen på nettet. Hvis vi så siger du køber en ukulele midt imellem dyr og billig, vil du bedre kunne høre om du spiller falsk, og “the action” du kan læse om længere oppe, har også en tendens til at være god på dem der ikke er de billigste.

Er forstærker en nødvendighed?

Skal du lave optagelser, eller spille sammen med andre som f.eks. er tilsluttet forstærker vil det være en ret god ide at købe en forstærker ti din ukulele og selvfølgelig sørger for at din ukulele kan sættes til.

Skal du spille for dig selv, en ven eller måske bare et par familiemedlemmer. Så er en forstærker ikke nødvendig. Slet ikke i opstarten hvor du skal lære at spille på ukulelen. Men du kan sagtens vælge at gå all-in og købe alt udstyret til at starte med.

ukulele forstærker

Hvilken mærker/producenter anbefales?


Der er som med alt andet masser af mærker og producenter, prisen følger som altid kvaliteten. Der er derfor ingen direkte guide til hvilken man skal vælge. Så enten kan du gå igang med at se diverse anmeldelser på de forskellige modeller, eller igen kan du tag alle dine millioner i baglommen, og gå ned at prøve dig frem i den nærmeste ukulele-butik.

Forslag til køb af Ukulele:

Linksene til de forskellige ukuleler er alle affiliate-links, altså sponsoreret.

Har du ingen erfaring og har du ikke tænkt dig at blive kongen på ukulele, så er nedenstående model noget for dig. Det er den helt billig model. Men kommer du til at spille en del på den, så kan lyden og strengene godt blive en udfordring for dig. Du vil derfor fortryde at du ikke købt en der var en tand bedre. Nedenstående links er sponsoreret.


Shelter UK1S-BK ukulele
Shelter UK1S-BK ukulele

Skridtet op fra at være sikker på at du kommer til at lære at spille, så er den ovenstående model kun til at øve sig på. Når man har spillet tilstrækkeligt på den, finder man ud af at lyden ikke er det bedste i verden. Derimod, for et par håndører mere kan man få noget der lyder dobbelt så godt (vil vi godt vove at påstå). Modellen herunder er også en billig model, men løfter lige lyden op hvor den er tilforladelig.

Chateau C08-U2100 ukulele


Skal du op og have en der er til at spille på i længere tid end den ovenstående model, og vil du stadig ikke give mange penge for det. Så kunne nedestående model være noget for dig. Med indbygget mikrofon og tilforladelig lyd, er dette en ganske god begynder-model. Hvis du også allerede har købt en forstærker, ville denne ukulele være en god start.
Santana 20-TQCW-PW ukulele

Det mest alsidige køb må være denne model. Her får du kvalitet med pick-up(mikrofon til forstærker), den har en del bedre lyd end de billige, dog kan det jo altid kun blive bedre med prisen. Men skulle man blive god til at spille ukulele, og købe sig en der er meget bedre, er nedenstående en ganske god reserve at have stående.

Williams Acoustic EU100T-EQ v2 tenor ukulele


Regner du med at spille længe og blive en ganske habil ukulele-spiller, så kan det sagtens betale sig at købe en som ovenstående. Nedenstående er en lille tand anderledes i træet, men også med pick-up(mikrofon til forstærker). Derudover kan man også regne med en ganske god kvalitet, her er en ukulele der holder længe, som bare skal holdes ved lige og have et nyt sæt strenge en gang imellem.

Williams Acoustic EU200T-EQ v2 tenor ukulele


TJEK OGSÅ MYJAM’S SHOPPING FORSLAG UD!


Skriv et svar

annonce