Menu Luk
annonce

103_Hvilken guitar skal jeg vælge?

Hvilken “model” skal man vælge?

den akustiske guitarhvilken guitar skal du vælge

Hvilken guitar? Som udgangspunkt er der tre slags guitarer at vælge imellem.

  • Elektrisk guitar

  • Akustisk med stålstrenge (western guitar)

  • Akustisk med nylonstrenge (klassik guitar) eller (spansk guitar)

Lad os sammenligne dem på nogle forskellige parameter, og lad os se hvilken en der passer dig bedst.

Spilbarhed

  • Den elektriske er den rareste at spille på. Strengene er tyndere og ligger tit tættere på gribebåndet, end de to akustiske. Med en forstærker i bagenden på spaden, kan man bedre manipulere lyden til noget passende. Hvor de to andre stort set lyder som de lyder.
  • MÅ du bare have en akustisk, er en western et godt valg hvis du vil have klang i spillet, da den har stålstrenge. Hvor imod den spanske har nylonstrenge og derved udbryder nogle noget dybere og mere bløde toner ud i lokalet. For en nybegynder kan det gøre herre naller at starte på en western(da strengene er lidt hårdere ved fingerne). Så den mest populære guitar at starte op på er den spanske.

“The Action”

Afstanden imellem strengene og gribebåndet kaldes for “The action”. Altså jo tættere strengene ligger på båndet, jo nemmere er det selvfølgelig at trykke dem ned. Så omvendt, ligger den for højt. Skal du lige have en kande spinat før du kan jokke strengene i bund, til det lækre A-mol du har tænkt dig at spille for din nye kat.

spansk guitar

Dette kan tit indstilles på stolen på en el-guitar. Typisk kan du slibe indsatsen ned på de akustiske (Den hvide dims nede ved hullet der holder dine strenge oppe). Husk at slibe på bagsiden af indsatsen når du har pillet den ud.

Så tag det med i overvejelserne når du vælger hvilken guitar der skal være din første. Jo nemmere er det at starte.

Jeg har fundet min stil!

  • Ved du at du allerede kun vil spille rock eller hardcore metal, så er der ingen tvivl om at du skal have dig en elektrisk guitar.
  • Er du mere til folke-musik plus du er en sucker for Kim Larsen og Bamses venner. Skal du spille bløde pop-sange der gør dine beundrer bløde i knæene.. så skal du vælge en western guitar.
  • Den spanske guitar er klart til den klassiske side. Men selvfølgelig også klar til en lækker spansk seranade, eller noget..

De to sidstnævnte ligger tæt op ad hinanden, så du kan også spille Poul Krebs på den spanske guitar. Det er mere lyden og hvilken en du foretrækker at spille på der er det store spørgsmål. Når alt kommer til alt, har de fleste guitarister nok to af ovenstående slags stående, så er der lidt til alle genre.

Skal jeg bare vælge den billige guitar?

Det kan ikke anbefales, der er jo en grund til at det er den billigste. Det er selvfølgelig en’s eget valg, men man ender tit ud med at købe en dyrere senere hen. Enten fordi at den billige er gået i stykker, eller lyder af H til. Så hvilken som helst guitar er ikke optimalt. Den gode lyd følger tit prisen

Er forstærker en nødvendighed?

forstærker til elguitar

Hvis du skal spille sammen med andre eller synge imens du spiller, er det nok bedst at have en forstærker. hvis det vel og mærket er en elektrisk guitar. Skal du bare øve dig på el-spaden, så er en forstærker ikke en nødvendighed, dog er det en meget bedre oplevelse, da det er meget lav volume uden.

Har du købt dig en halv-akustisk guitar, er en forstærker kun at foretrække hvis du river spilleraketten frem for at spille for en mindre forsamling godtfolk. Ja eller som lead-guitarist for de syv små dværge, der nok uden besvær kan overdøve dig hvis du ikke har lidt ekstra volume på. Ellers kan det sagtens lade sig gøre uden.

Kan nogle mærker/producenter anbefales?

Nej, ligesom med Tv, telefoner, ja og alt det andet man har så inderligt brug for, er det hele en smagssag. Nu har du fået ovenstående guidelines til hvilken guitar du skal vælge, hvis du stadig er i tvivl, er det bedste at gå ned i den nærmeste (eller fjerneste) butik hvor de sælger en guitar til dem der har råd, og så prøve dig frem, og eventuelt få hjælp af den forhåbentlig søde ekspedient.

Håber du blev en anelse klogere, og forhåbentlig ved hvad du vil have nu… og hey, hvis du stadig er fuldstændig lost, så køb for djævelens navn da bare en eller anden guitar, så du kommer igang. Hvis det er noget bras, er der altid et godtroende fjols på nettet man kan sælge den til.


Skriv et svar

annonce