Menu Luk
annonce

102_Lidt om guitaren

Lidt om guitaren

Elektrisk guitar

Om

den elektrisk guitar
Elektrisk guitar

Den elektriske guitar er for mange, tit en drøm fra barndommen, at lære at spille på. Mest fordi man er blevet fanget af en rockstjerne der har fyret den max af og man så tilsvarende har stået med sin luftguitar og spillet med på sangen.

Den elektriske er klart den der giver mest lyd fra sig, og samtidig har mange forskellige muligheder forbundet til sig. Den kan både give den rå lyd fra heavy-genren, men også spille de bløde toner al’a den spanske og western’.

Strenge

Der findes et hav af strenge til den elektriske. Men det vigtigste for en nybegynder er nok tykkelsen. Denne faktor afgører nemlig hvordan det lyder, og hvor hårdt det er for fingrene. En pakke med strenge, bliver oftest betegnet med den tyndeste streng i pakken, hvor de mest almindelige er:

 • .008
 • .009
 • .010
 • .011
 • .012
De tynde strenge er de nemmeste at starte ud med, men giver dog ikke lige så meget lyd som de tykke. Holdbarheden er også kort på de tynde, da de selvfølgelig ikke holder til det samme som tykkere strenge. Som med alt andet kan man roligt regne med at prisen følger kvaliteten.

Forstærker

forstærker til elguitarEr meget forskellige i forhold til behov. Skal du ikke spille i band, men bare spille for dig selv. Eller skal du bare have hovedtelefoner på, eller virkelig hamrer igennem så naboerne brokker sig. Så undersøg markedet lidt. Der findes også forstærkerer der har et hav af funktioner.

Akustisk guitar med stålstrenge (western)

Om

den akustiske guitar
western guitar

En western er den model du ville vælge hvis du vil have melodiske toner smidt i ansigtet. Den giver meget lyd fra sig uden forstærker og har en flot klang. En god begynder guitar hvis du dog kan holde til at trykke stålstrengene i bund, og også bedst all-round i  de forskellige genrer.

Strenge

I forhold til den elektriske guitar, er det foretrukne på en western, lidt tykkere strenge:

 • .010
 • .011
 • .012
De ovenstående er de mest almindelige, og som på el-spaden, er de tyndeste af dem nemmest at spille på, men holder ikke lige så længe som de lidt tykkere. Lyden er også mere gennemtrængende og “tung” med de tykke strenge, men det hele er jo en smagssag, og afhænger også af hvad du vil spille mest af, genre-mæssigt.

Halv-akustisk guitar med stålstrenge (western)

Om

Denne model er stort set det samme som ovenstående. Forskellen er at denne har pick-up (mulighed for at sætte guitaren til forstærker). Derfor er der selvfølgelig nogle flere muligheder at gøre godt med.

Strenge

Kan refereres til ovenstående model. Da det er den samme effekt, bortset fra at denne model er med forstærker.

Forstærker

Denne er også svær, da en forstærker kan så mange forskellige ting. Dog kan man med fordel starte ud med at vælge en med 2 indgange, da du så har til en mikrofon også. Ellers er det bare ud at forhøre sig, eller læse anmeldeser på nettet.

Akustisk guitar med nylonstrenge (spansk eller klassisk guitar)

Om

spansk guitarDen sidste er klart den bedste begynder-guitar, mest fordi den ikke er så hård ved fingerspidserne. Lyden er henad det klassiske, men kan sagtens bruges til helt almindeligt folkemusik også. Denne type er nok også der du finder de billigste, men hvis du ved du vil lære at spille guitar så køb ikke den billigste.

strenge

Strengene til en spansk guitar er til forskel fra de andre lavet af nylon, det gør dem blødere, og derfor den klassiske lyd. Disse er foretrukket i lidt tykkere størrelser:

 • .01
 • .012
 • .012
 • .014
Disse holder et godt stykke tid, men for at holde en god tone, så sørg for at skifte en gang imellem alligevel.

Skriv et svar

annonce