Menu Luk
annonce

511_Stem din ukulele

Stem ukulelen

Hvordan stemmer jeg min ukulele?

Din ukulele skal stemme før du spiller på den, ellers kan du ende med at gøre dig selv tonedøv, og andre vil syntes at det lyder som om du spiller violin med en sav. En ukulele er normalt stemt i tonerne GCEA. Så hvordan stemmer vi så det lille fine instrumet?

 • Online tuner (Gehør)

 • En fysisk tuner/Indbygget tuner

 • Stem efter et klaver (Gehør)

 • Stem efter Gehør (streng for streng) (stemmegaffel)

Online tuner (den på nettet)(internettet)

Her skal du holde tungen lige i munden. For du skal have øret i brug og lytte dig frem til om det er den rigtige tone. Jeg vil klart anbefale at bruge Myjam’s online tuner. Du trykker derefter bare på den streng du vil stemme og stemmer så efter bedste evne din ukulele.


Klik her for at komme til Myjam’s online tuner


Den fysiske tuner

Den fysiske tuner fås i flere forskellige variationer.

 • Clip-on tuner. Denne form for tuner er et simpelt stykke tilbehør du smider på din ukuleles hoved (oppe ved stemmeskruerne) så skulle den gerne vise strengenes toner, når du slår den enkelte streng an.

  clip-on tuner til ukulele

 • Indbygget tuner. Har du købt dig en ukulele med pick-up og tuner, skal du bare sørge for at der er tændt for tuneren. Så skulle den gerne fungere og vise dig de enkelte toner på hver streng.
  indbygget tuner i guitar

 • Almindelig tuner. Dette er en tuner der kan stemme de fleste instrumenter, alt efter pris og kvalitet, de fleste kommer som et stykke tilbehør du kan have stående på et bord tæt på dit instrument. Eller hvis muligheden er der for at jage et stik i bagenden på din ukulele, kan man også det. Det vigtigste er at den kan stemme ukulelen til at lyde som den skal.

  almindelig tuner til guitar

De ovenstående valg, er ens for dem alle, at du skal ikke selv lytte dig frem til tonerne. De gør det for dig og derved er du 98% sikker på den rigtige tone (hvilket er mere end rigeligt for den almindelige danskers oplevelse).

Stem efter et klaver/noget med tangenter

Igen skal du bruge dit øre og slå tonen an på klaveret og derefter på din Ukulele. Herunder kan du se hvilke tangenter du skal spille på så det passer til ukulelen.

tune ukulele efter et klaver

5. bånd metoden

Denne metode er mest brugt på guitar men kan også overføres til ukulele. Den streng der er tættest på din hage når du sidder med ukulelen er G-strengen (tihi), den skal du sørge for er stemt rigtigt det kan selvfølgelig være svært. Men alle de andre strenge skal stemmes ud fra den. Så hvis du bare skal sidde og øve alene, gør det nok ikke det store da det vigtigste at strengene klinger sammen, dog vil jeg anbefale at bruge denne metode når du er lidt mere øvet, og har fået et bedre “gehør”.

 • Sæt fingeren ved 5. bånd på 4. streng dette giver dig et C – dette er tonen som 3. streng har

 • Sæt fingeren ved 4. bånd på 3. streng dette giver dig et E – dette er tonen som 2. streng har

 • Sæt fingeren ved 5. bånd på 2. streng dette giver dig et A – dette er tonen som 1. streng har


3
Gode råd når du stemmer

 1. Husk at holde øje med om du stemmer den rigtige streng (følg strengen op til stemmeskruen)

 2. Hvis det virker som om du har spændt strengen for meget, så har du det nok. (start forfra)

 3. Hvis du stemmer efter en almindelig tuner, der kan indstilles, så sørg for at det er A 440 Hz


Skriv et svar

annonce